Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο και ιατρικές μονάδες σε κάθε δήμο

Νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες με την ίδρυση, σε διαδοχικές φάσεις, Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής σε κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα είναι η μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης που δρομολογεί για την Υγεία.


Oι Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, όπως αποκαλύπτει η νέα υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προβλέπεται να είναι κατά την πλήρη ανάπτυξή τους 24ωρης λειτουργίας με όλες τις βασικές ειδικότητες, ενώ καθιερώνεται ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος, η επιλογή των οποίων θα είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση στη Μονάδα Οικογενειακής Ιατρικής και στον οικογενειακό γιατρό, όπως και σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες, θα γίνεται με την ηλεκτρονική κάρτα υγείας που θεσμοθετείται.«Στόχος μας είναι η εξασφάλιση ενός βασικού πακέτου παροχών υγείας για όλους» και προτεραιότητες, δεσμεύεται η υπουργός, «η πρόληψη και η στήριξη της οικογένειας».

Αναφερόμενη στο σύστημα προμηθειών, η κ. Ξενογιαννακοπούλου προαναγγέλλει το δραστικό περιορισμό του κόστους των προμηθειών των νοσοκομείων απ' όπου θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. «Δεν μπορεί στη χώρα μας οι προμήθειες στον χώρο της υγείας να έχουν πενταπλάσιο κόστος από την υπόλοιπη Ευρώπη» λέει χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά θα συγκρουστούμε όπου χρειαστεί» απαντά όταν ερωτάται για τα συμφέροντα των «πιράνχας» και αναφέρει:

«Βασικές αρχές του συστήματος προμηθειών που προωθούμε είναι η αποκέντρωση με ενιαίες προδιαγραφές, η ενιαία κωδικοποίηση ειδών, η καθιέρωση ανοικτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η ολοκλήρωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος στα νοσοκομεία».

Όσον αφορά στη λειτουργία των ΜΕΘ, η υπουργός Υγείας τονίζει πως με τις 3.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, θα στελεχωθούν κατά προτεραιότητα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες. «Είναι ντροπή στη σημερινή Ελλάδα να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους άνθρωποι επειδή σύγχρονες και εξοπλισμένες ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού» επισημαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου