Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Επιπλέον χρεώσεις με το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (DRG)

Επιπλέον χρεώσεις για φάρμακα, υλικά και νοσήλια, θα γίνονται στα Ταμεία από τα νοσοκομεία, όταν ο χρόνος νοσηλείας του ασφαλισμένου ξεπερνά τα προβλεπόμενα από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (DRGs).

Αυτό προβλέπει διευκρινιστική απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ξεκινούν να εφαρμόζονται από τον τρέχοντα μήνα και διαμορφώνονται με βάση τη φύση της πάθησης.



Για κάθε πρόβλημα υγείας και ανάλογα με το αν υπάρχουν ή όχι επιπλοκές, έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός κωδικός, ο οποίος περιέχει τη διάρκεια και το κόστος της νοσηλείας, ανάλογα με τις θραπευτικές πράξεις που γίνονται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και φέρνει πιο κοντά τη χρέωση προς τα Ταμεία και το πραγματικό κόστος νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον σύστημα, τα Ταμεία δεν πληρώνουν τα νοσοκομεία με βάση τη θεραπευτική πράξη, αλλά με βάση τις μέρες νοσηλείας. Το κόστος διαφοροποιείται ελαφρά ανάλογα με το αν το περιστατικό είναι παθολογικό ή χειρουργικό.

Διευκρινίσεις
Με το ισχύον σύστημα, τα νοσοκομεία δεν εισπράττουν το πραγματικό κόστος νοσηλείας κάθε ασφαλισμένου, αλλά ένα ποσοστό του. Με το νέο σύστημα (DRGs), τα Ταμεία θα κληθούν να πληρώνουν σαφώς περισσότερα απ΄ όσα πλήρωναν σήμερα για κάθε ασφαλισμένο τους που νοσηλεύεται στο ΕΣΥ.

Το κόστος νοσηλείας θα αυξηθεί περαιτέρω με τη διευκρινιστική απόφαση του κ. Λοβέρδου, η οποία προβλέπει τα εξής:
  • Κάθε πρόσθετη μέρα νοσηλείας ενός κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου ασθενούς θα χρεώνεται σύμφωνα με την τιμή του ημερήσιου νοσηλίου.
  • Για κάθε νοσηλεία που υπερβαίνει τη μέση διάρκεια νοσηλείας (ΜΔΝ) του κάθε κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου ΚΕΝ που έχει επιλεγεί, νοσοκομεία τιμολογούν προς τα Ταμεία τη δαπάνη για τις πρόσθετες μέρες νοσηλείας.
'Καπέλο'
Αναφορικά με τα εξαιρούμενα του νοσηλίου αυτού ιατροτεχνολογικά προϊόντα, φάρμακα και εξετάσεις, εφόσον διενεργηθούν επιπροσθέτως των αντίστοιχων του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου και μετά τη μέση διάρκεια νοσηλείας αυτού, η χρέωση προς τα Ταμεία γίνεται ως εξής:
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα με βάση τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
  • Φάρμακα με βάση τις ισχύουσες νοσοκομειακές τιμές.
  • Πρόσθετες εξετάσεις εκτός νοσηλίου με βάση την εκάστοτε ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση.
  • Η τιμολόγηση της κάθε νοσηλείας με βάση το κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο του ασθενούς και οι πιθανές πρόσθετες ημέρες νοσηλείας γίνεται άμεσα.
  • Η πιθανή τιμολόγηση των πρόσθετων εκτός κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου γίνεται χωριστά και εντός μηνός από τη νοσηλεία με στόχο τον έλεγχο των Ταμείων.
www.iatronet.gr

    1 σχόλιο:

    1. Πάντως το αν θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για κάθε επιπλέον μέρα νοσηλείας από τον μέσο όρο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Ο κάθε ασθενής δεν ανήκει μόνο σε ένα DRG, αλλά ανάλογα με την πάθηση και τα κλινικά του χαρακτηριστικά διαμορφώνονται οι κατηγορίες, άρα και οι μέρες. Κάτι που μπορεί να μεταβληθεί κατά την νοσηλεία του, καθώς μπορεί να μπει και σε επιπλέον κατηγορία, άρα να δικαιολογηθούν επιπλέον ημέρες. Μερικές σκέψεις ακόμα για τα DRGs ή καλύτερα τα "ΚΕΝ" εδώ http://greekhealthcarequality.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

      ΑπάντησηΔιαγραφή