Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Το ΓεΣΥ πέθανε πριν λειτουργήσει…

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας είναι νεκρό. Αυτό, δεν είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες. Αλλά είναι η επίσημη δήλωση του Χαρίλαου Σταυράκη σε χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, όπου συζητήθηκε το θέμα.
«Η άποψη των τεχνοκρατών του υπουργείου μου είναι ότι η εισαγωγή του ΓεΣΥ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά», είπε επί λέξει ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι στην έκθεση για την εισαγωγή του ΓεΣΥ υπάρχουν πολλά κενά.
«Οι δικές μας εκτιμήσεις», είπε ο κ. Σταυράκης, «είναι ότι η μετάβαση στο σύστημα του ΓεΣΥ, όπως αρχικά είχε προδιαγραφεί θα είχε ένα κόστος 0,5% ή 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 100 ή 200 εκατ. ευρώ εφάπαξ κόστος. Η αύξηση των δαπανών του ΓεΣΥ στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι 6%».
Οι πιο πάνω δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι πελαγοδρομεί και δεν ξέρει τι να κάνει για το θέμα. Από πλευράς τους οι βουλευτές του ΑΚΕΛ υποστήριξαν την κυβερνητική θέση, ενώ αυτοί του ΔΗΚΟ απέφυγαν την κριτική.
Τόσο ο κ. Σταυράκης όσο και ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, που επίσης παρευρέθηκε στη χθεσινή συνεδρία, επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπέρ του ΓεΣΥ, δήλωση που προκάλεσε νέες αντιδράσεις. Μάλιστα, όταν ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα επανασχεδιαστεί το θέμα, κατηγορήθηκε ότι στην ουσία παραπέμπει το ΓεΣΥ στις ελληνικές καλένδες και ότι εδώ και οκτώ χρόνια συνέχεια επανασχεδιάζουν το ΓεΣΥ...
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. Ενδεικτικό του ότι δεν πρόκειται να έχουμε ΓεΣΥ, είναι άλλη μια δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Είπε ότι το επιπρόσθετος κόστος από την τυχόν εισαγωγή του ΓεΣΥ, που είναι αρκετά εκατομμύρια (η εισφορά από το 9% θα αυξηθεί στο 12%), θα πρέπει να το αναλάβουν αποκλειστικά οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα δημόσια οικονομικά.
«ΣΥΓΧΥΣΤΗΚΑ».  Οι πάνω δηλώσεις των δύο υπουργών, ειδικά αυτή για ... επανασχεδιασμό του ΓεΣΥ, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Κυριάκου Χριστοφή, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι συγχυσμένος με όσα ακούω.
 Δουλεύουμε σκληρά για να ετοιμάσουμε το ΓεΣΥ και όποτε φτάσουμε σε λήψη απόφασης υπεισέρχονται στοιχεία βιωσιμότητας». Πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνεδρία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα τεθεί το θέμα προς συζήτηση, ώστε να ληφθεί απόφαση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν παραιτήσεις των μελών του ΔΣ του οργανισμού.
- Για να καλμάρει τις αντιδράσεις ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι το υπουργείο του παράλληλα με τον ανασχεδιασμό του ΓεΣΥ θα εξετάσει την εισαγωγή της πρωτοβάθμιας φροντίδας.
ΑΛΛΑ 6,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.  Σημειώνουμε ότι από την ίδρυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 19 εκατομμύρια ευρώ. Χθες η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του οργανισμού για το 2011 ύψους 6,2 εκατομμύρια ευρώ.
Εναντίον τάχθηκε ο ΔΗΣΥ, ενώ τα άλλα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, ανέφεραν ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν τον προϋπολογισμό. «Δεν μπορούμε να εμπαίζουμε το λαό. Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση της για να μην ξοδεύονται εκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου