Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Μειώνουν την ικανότητα οδήγησης τα φάρμακα και ο συνδυασμός αλκοόλ και έλλειψης ύπνου

Κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος αποτελεί η χρήση φαρμάκων καθώς το 20% από αυτά επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης. Μάλιστα το 25% των ατυχημάτων οφείλονται άμεσα ή έμμεσα στη λήψη φαρμάκων ενώ το 80% των οδηγών που παίρνουν φάρμακα δεν γνωρίζουν ότι αυτά μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης.
Αλλά κίνδυνο τροχαίου αποτελεί και η έλλειψη ύπνου ειδικά όταν συνδυάζεται με χρήση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού με θέμα τα τροχαία ατυχήματα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 24ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου.
«Η επίδραση ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων, όπως τα υπνωτικά, τα ψυχοφάρμακα (αγχολυτικά, διεγερτικά, αντικαταθλιπτικά, νευροληπτικά, ανορεξιογόνα) τα αντιισταμινικά (φάρμακα κατά των αλλεργιών), στην συμπεριφορά του οδηγού είναι σε όλους γνωστή και πολλές φορές, αυτονόητη.
Αντίστοιχες συστάσεις ισχύουν και για σκευάσματα κατά της Νόσου Πάρκινσον ή της επιληψίας.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, ωστόσο, και κατά τη λήψη άλλων, «λιγότερο ύποπτων» φαρμάκων. Πολλές κατηγορίες αναλγητικών, ειδικά σε περιπτώσεις υπέρβασης της συνιστώμενης δοσολογίας ή σε συνδυασμό με κωδεΐνη, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης με δραματικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα αντιυπερτασικά ή αντιδιαβητικά φάρμακα.
Τέλος, απαγορεύεται η οδήγηση μετά από την τοπική χορήγηση οφθαλμολογικών φαρμάκων, τα οποία ελαττώνουν την οπτική οξύτητα και την ικανότητα προσαρμογής των οφθαλμών», επισήμανε η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι πολλά φάρμακα, που όταν ληφθούν μεμονωμένα δεν επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα οδήγησης είναι δυνατό να έχουν ολέθριες επιδράσεις, όταν συγχορηγηθούν με άλλα σκευάσματα ή αλκοόλ. 
 
Όσον αφορά το ρόλο του μειωμένου ύπνου και χρήσης αλκοόλ στην πρόκληση τροχαίων, η πνευμονολόγος-υπεύθυνη εργαστηρίου ύπνου στο Νοσοκομείο Αγιος Παύλος, Έφη Βλαχογιάννη ανέφερε ότι πείραμα, που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη χρέους ύπνου (λιγότερου ύπνου από ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε) και χρήσης αλκοόλ, μέσα στα επιτρεπτά όρια, αποτελεί κίνδυνο για πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.
Στην πρώτη φάση οι μετέχοντες στο πείραμα (9 άνδρες και 11 γυναίκες ηλικίας 23 ετών) κλήθηκαν να οδηγήσουν σε προσομοιωτή οδήγησης στη μια η ώρα το βράδυ ενώ τους είχε επιτραπεί να κοιμηθούν μόνο πέντε ώρες, ενώ στη δεύτερη φάση εκτός από το μειωμένο ύπνο τους χορηγήθηκαν δυο αλκοολούχα ποτά. Τόσο κατά την 1η όσο και κατά τη 2η φάση της μελέτης διαπιστώθηκε ότι τα νεαρά αυτά άτομα παρουσίασαν διαταραγμένη επίδοση στον προσομοιωτή.
Ο χρόνος τροχοπέδησης, οι αποκλείσεις από το στόχο, οι μεταβολές της ταχύτητας χωρίς λόγο και ο αριθμός των προσκρούσεων ήταν αυξημένος. Ο αριθμός των λαθών κατά την οδήγηση στον προσομοιωτή ήταν πολύ περισσότερο αυξημένος στη δεύτερη φάση του πειράματος.
Το ενδιαφέρον στη μελέτη αυτή είναι ότι οι γυναίκες μπορούσαν να προβλέψουν τις επιδόσεις τους ακριβέστερα από τους άνδρες, όταν είχαν μόνο υπνηλία. Ωστόσο κανένα από τα άτομα δεν μπορούσε να εκτιμήσει την κατάστασή του και την ικανότητά του για οδήγηση όταν βρίσκονταν επιπλέον και υπό την επήρεια του αλκοόλ.
«Είναι γνωστό ότι υψηλό κίνδυνο για τροχαία ατυχήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι άνδρες που οδηγούν μετά τις 12 το βράδυ. Η αδυναμία να έχουν σαφή αντίληψη της κατάστασης που βρίσκονται τους καθιστά, πιθανόν, ευκολότερα θύματα της κόπωσης και της υπνηλίας συγκριτικά με τις, αντίστοιχης ηλικίας, γυναίκες» επισήμανε η κυρία Βλαχογιάννη. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου ΟΑΥ (Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας)


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, απορρίπτει τους ισχυρισμούς που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ,  και διευκρινίζει τα ακόλουθα:
§         Η αναλογιστική μελέτη Mercer επιβεβαιώνει την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και καταδεικνύει ότι με την εφαρμογή του θα προκύψουν, σε περίοδο 10 ετών, εξοικονομήσεις για την κυπριακή οικονομία της τάξης των €625 εκατομμυρίων σε σημερινές τιμές.

§         Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα συμβάλει στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δαπανών υγείας σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα μέσω των μηχανισμών ελέγχου που θεσμοθετούνται και την ορθολογική διαχείριση του τομέα της υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού.

§         Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι δαπάνες υγείας θα προσυμφωνούνται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παροχείς υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους να βρίσκεται σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

§         Με τη εφαρμογή του σφαιρικού προϋπολογισμού οι δαπάνες δεν θα ξεπερνούν τα έσοδα του ΓεΣΥ, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την οικονομική βιωσιμότητά του, όπως προνοείται από την κείμενη νομοθεσία.

§         Με την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού, οργανώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα,  η οποία θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα ενός οικονομικά αποτελεσματικού συστήματος μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και ορθής διαχείρισης των χρόνιων ασθενειών. 

§         Ο λεπτομερής σχεδιασμός του ΓεΣΥ που έγινε πρόσφατα με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις  και τα αδιέξοδα, οικονομικά και λειτουργικά, που παρατηρούνται στο σημερινό τρόπο λειτουργίας του τομέα της υγείας.

§         Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Κύπριος πολίτης θα έχει κατά μέσο όρο χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση από την αντίστοιχη σημερινή, απολαμβάνοντας την ίδια ώρα τα σημαντικά ποιοτικά οφέλη από τη λειτουργία του νέου Συστήματος μέσω της καθολικής κάλυψης, της εξασφάλισης ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας,  του δικαιώματος πρόσβασης στους παροχείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τον εκμηδενισμό του κινδύνου οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση ανάγκης θεραπείας από σοβαρή ασθένεια.

10 Μαρτίου 2011


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ Ο ΟΑΥ «Θα είναι κερδοφόρο το ΓεΣΥ»

Η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας θα είναι συμφέρουσα προς την κυπριακή οικονομία, επισημαίνει με σημερινή του ανακοίνωση ο αρμόδιος για το ΓεΣΥ Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα, ο ΟΑΥ σημειώνει ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη Mercer, με την εφαρμογή θα εξοικονομηθούν, σε περίοδο 10 ετών, 625 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές.
Ακόμη, θα συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης των δαπανών υγείας σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι δαπάνες υγείας θα προσυμφωνούνται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παροχείς υπηρεσιών υγείας, ώστε η ετήσια αύξησή τους να είναι ανάλογη της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.
Συνολικά, εκτιμά ο ΟΑΥ, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ο Κύπριος πολίτης θα έχει κατά μέσο όρο χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση από την αντίστοιχη σημερινή, απολαμβάνοντας την ίδια ώρα τα σημαντικά ποιοτικά οφέλη από τη λειτουργία του νέου Συστήματος μέσω της καθολικής κάλυψης, της εξασφάλισης ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας,  του δικαιώματος πρόσβασης στους παροχείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τον εκμηδενισμό του κινδύνου οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση ανάγκης θεραπείας από σοβαρή ασθένεια.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
10/03/2011 - 16:59