Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δελτίο Τύπου ΟΑΥ (Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας)


Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, απορρίπτει τους ισχυρισμούς που αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ,  και διευκρινίζει τα ακόλουθα:
§         Η αναλογιστική μελέτη Mercer επιβεβαιώνει την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και καταδεικνύει ότι με την εφαρμογή του θα προκύψουν, σε περίοδο 10 ετών, εξοικονομήσεις για την κυπριακή οικονομία της τάξης των €625 εκατομμυρίων σε σημερινές τιμές.

§         Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα συμβάλει στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δαπανών υγείας σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα μέσω των μηχανισμών ελέγχου που θεσμοθετούνται και την ορθολογική διαχείριση του τομέα της υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού.

§         Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι δαπάνες υγείας θα προσυμφωνούνται με τους κοινωνικούς εταίρους και τους παροχείς υπηρεσιών υγείας, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους να βρίσκεται σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

§         Με τη εφαρμογή του σφαιρικού προϋπολογισμού οι δαπάνες δεν θα ξεπερνούν τα έσοδα του ΓεΣΥ, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την οικονομική βιωσιμότητά του, όπως προνοείται από την κείμενη νομοθεσία.

§         Με την εισαγωγή του θεσμού του προσωπικού ιατρού, οργανώνεται η πρωτοβάθμια φροντίδα,  η οποία θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα ενός οικονομικά αποτελεσματικού συστήματος μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και ορθής διαχείρισης των χρόνιων ασθενειών. 

§         Ο λεπτομερής σχεδιασμός του ΓεΣΥ που έγινε πρόσφατα με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα, τις στρεβλώσεις  και τα αδιέξοδα, οικονομικά και λειτουργικά, που παρατηρούνται στο σημερινό τρόπο λειτουργίας του τομέα της υγείας.

§         Αποτέλεσμα όλων των πιο πάνω, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Κύπριος πολίτης θα έχει κατά μέσο όρο χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση από την αντίστοιχη σημερινή, απολαμβάνοντας την ίδια ώρα τα σημαντικά ποιοτικά οφέλη από τη λειτουργία του νέου Συστήματος μέσω της καθολικής κάλυψης, της εξασφάλισης ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας,  του δικαιώματος πρόσβασης στους παροχείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τον εκμηδενισμό του κινδύνου οικονομικής καταστροφής σε περίπτωση ανάγκης θεραπείας από σοβαρή ασθένεια.

10 Μαρτίου 2011


ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου