Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012


Χωρίς συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν βγάζουν τη χρονιά (2012)

Τα κρατικά νοσοκομεία χρειάζονται επειγόντως €9 εκατ. για αναλώσιμα

 
Οι γιατροί ενημερώνουν το Υπουργείο Υγείας, χωρίς καθυστέρηση, για τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν (φωτ. αρχείου).
 
 
Λευκωσία: Όλο και πιο δραματική γίνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στον τομέα της δημόσιας Υγείας, καθώς «τα κουκιά του μετρά» το Τμήμα Προμηθειών του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο χρειάζεται επειγόντως την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού από την Βουλή για να καταφέρει να βγάλει τη χρονιά στα κρατικά νοσοκομεία.

Ήδη σε κάποιες περιπτώσεις, οι διευθυντές κλινικών έχουν ενημερωθεί για το σημερινό διαθέσιμο υπόλοιπο των κονδυλίων που είναι εγκεκριμένα για την αγορά των αναλωσίμων τους, ενώ αναμένεται ότι σχετικές επιστολές θα αρχίσουν να παίρνουν το επόμενο διάστημα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Η ενημέρωση αυτή, προς το παρόν, γίνεται περισσότερο για σκοπούς ελέγχου, αφού οι γιατροί καλούνται να ενημερώνουν το Υπουργείο, χωρίς καθυστέρηση, για τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούν.

Το Υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές του καλοκαιριού την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους €9 εκατ. για την αγορά αναλώσιμων ειδών.

Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε την έγκρισή του μαζί με μια επιστολή/εγγύηση, η οποία λύνει τα χέρια του υπουργού Υγείας σε ό,τι αφορά την προκήρυξη προσφορών, αλλά δεν διασφαλίζει την πληρωμή των προμηθευτών. Έτσι και αφού τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί με τον αρχικό προϋπολογισμό του έτους φτάνουν στο τέλος τους, το Υπουργείο Υγείας άρχισε να αδημονεί για την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού από τη Βουλή.

Αυτό, βεβαίως, δεν αναμένεται να γίνει πριν τις αρχές του επόμενου μήνα, παρά το γεγονός ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή μείωση του κονδυλίου των €9 εκατ. θα οδηγήσει τα κρατικά νοσηλευτήρια σε νέες περιπέτειες.

Σε στάση αναμονής και οι φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες αναμένουν την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού της τάξης των €10 εκατ. για να καλύψουν τις ανάγκες του 2012 σε φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου