The New York Times
Η έλευση του χειμώνα σηματοδοτεί την έναρξη της εποχής της γρίπης και του αντιγριπικού εμβολιασμού. Τα σημερινά εμβόλια μας προστατεύσουν από τον ιό, αλλά μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό και επιβάλλεται ο ετήσιος εμβολιασμός. Αντίθετα, εμβόλια για άλλα νοσήματα παραμένουν αποτελεσματικά για χρόνια ή δεκαετίες.
«Στόχος της επιστημονικής κοινότητας», εξηγεί ο δρ Νάμπελ, του Ερευνητικού Κέντρου Εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, «είναι η παρασκευή ενός νέου εμβολίου, που θα χορηγείται σε δύο δόσεις κατά την παιδική ηλικία και δύο επαναληπτικές μετά την ενηλικίωση και βέβαια θα είναι αποτελεσματικός έναντι όλων των στελεχών του ιού».
Πράγματι, η επίτευξη αυτού του στόχου μοιάζει εφικτή. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παραδείγματος χάρη, προσπαθούν να παρασκευάσουν ένα αντιγριπικό εμβόλιο που θα έχει στόχο τα αμετάβλητα χαρακτηριστικά του ιού και δεν θα χρειάζεται ετήσια επανάληψη όταν αυτός μεταλλάσσεται. Τώρα δοκιμάζουν ένα εμβόλιο που προετοιμάζει τα κύτταρα Τ του ανοσοποιητικού μας συστήματος ώστε να επιτίθενται και να καταστρέφουν τους ιούς της γρίπης με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι το κάνουν.
Σε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εμβολιάστηκαν με το πειραματικό εμβόλιο εμφάνισαν μία πολύ ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, εξηγεί η δρ Τζίλμπερτ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Με ένα μοναδικό εμβολιασμό μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό τους» υποστηρίζει η Βρετανή ερευνήτρια.
Αλλοι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν εμβόλια τα οποία θα πυροδοτούν τη γέννηση αντισωμάτων που θα παράσχουν ανοσία έναντι όλων των στελεχών του ιού της γρίπης.
Οι επιστήμονες είχαν την πρώτη ένδειξη για την ύπαρξη των συγκεκριμένων αντισωμάτων το 1993, όταν Ιάπωνες ερευνητές μόλυναν ποντίκια με τον ιό της γρίπης Η1Ν1. Στη συνέχεια συνέλεξαν τα αντισώματα και εμβολίασαν με αυτά άλλα ποντίκια τα οποία τελικώς αποδείχθηκε ότι είχαν ανοσία κι έναντι ενός άλλου στελέχους του ιού της γρίπης, του Η2Ν2. Οι επιστήμονες είχαν επί χρόνια αδιαφορήσει για τη διαπίστωση. Μόνο τώρα ο δρ Ιαν Ουίλσον του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά. Πιστεύει, μάλιστα, ότι τα αντισώματα μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική λύση για την παρασκευή αντιγριπικού εμβολίου που θα μας καλύψει συνολικά έναντι του ιού. Τα νέα αντισώματα, όπως διαπιστώθηκε, πλήττουν διαφορετικό σημείο τού ιού της γρίπης από αυτόν εναντίον του οποίου στοχεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Τα υπάρχοντα σκευάσματα προκαλούν τη δημιουργία αντισωμάτων που συνδέονται στην άκρη της αιμοσυγκολλητινής, ενώ τα νέα αντισώματα διαθέτουν ένα είδος πλοκαμιού και περιδένονται στην άκρη της πρωτεΐνης. Το νέο αντίσωμα μπορεί να συνδεθεί με στελέχη του ιού και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά δυνατό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου