Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Η σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Γε.Σ.Υ

Στα σύγχρονα συστήματα υγείας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ) αποτελεί τη βάση ενός σωστά δομημένου, εξυπηρετικού για τους χρήστες, αλλά και οικονομικά αποδοτικού Εθνικού Συστήματος. Η οργάνωση, το περιεχόμενο και η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών Π.Φ.Υ (ως υποσύστημα) επηρεάζουν καίρια την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του όλου συστήματος υγείας μιας χώρας. Απουσία ή ελλιπής Π.Φ.Υ δύναται να επιφέρει δραματικές συνέπειες στην υγεία πληθυσμών, στη λειτουργία νοσοκομείων και στην οικονομική επιβάρυνση της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία εν τέλει σπαταλά ανεξέλεγκτα στον ιδιωτικό τομέα αντί να συμβάλλει στην οικονομική βιωσιμότητα του εκάστοτε Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το υφιστάμενο Σύστημα Υγείας της Κύπρου χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας και πήρε την σημερινή του μορφή μέσα από δεκαετίες λειτουργίας και εξέλιξης. Η παρουσία σημαντικών προβλημάτων ανεπάρκειας, ανισοκατανομής και ανισότητας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας καθιστούν αναγκαία τη άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση, σύγχρονη διοίκηση και ισομερής ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ) και της πρόληψης.

Επιπρόσθετα σήμερα, βρισκόμαστε σ΄ένα κομβικό σημείο, καθώς η πρόοδος στον τομέα της τεχνολογίας, η γήρανση του πληθυσμού, το υψηλό κόστος των υπηρεσιών υγείας αλλά και οι απαιτήσεις των πολιτών για άμεση, ανθρώπινη και αποτελεσματική περίθαλψη επιτάσσουν την ριζική μεταρρύθμισή του υφιστάμενου Συστήματος Υγείας της Κύπρου.

Αυτή τη μεταρρύθμιση επιδιώκει να επιτύχει ο νεοσυσταθείς Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (Ο.Α.Υ) με την θέσπιση (2001) και εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (Γε.Σ.Υ).

Προκειμένου όμως να στεφθεί με επιτυχία και να θεμελιωθεί το επιχείρημα αυτό πρέπει να δοθεί η απαραίτητη έμφαση σε ένα από τους βασικούς πυλώνες των πλείστων συστημάτων υγείας παγκοσμίως ο οποίος δεν είναι άλλος από τη Π.Φ.Υ.
 
Μάριος Γενακρίτης
B.Sc Pharmacy , M.Sc Health Management
European Medicines Agency (EMA) Inspector
Αντιπρόεδρος 'Φαρμακοποιών του Κόσμου - Κύπρου'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου