Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Επίσημη παρουσίαση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λεμεσού

Στόχος η μελλοντική λειτουργία νευροχειρουργικής κλινικής

Λεμεσός: Με στόχο την εξυπηρέτηση ασθενών από τις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, με βαριάς μορφής παθήσεις, λειτουργεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο Νοσοκομείο Λεμεσού η νέα εξειδικευμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), την οποία παρουσίασε επίσημα σήμερα στα ΜΜΕ ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του από τη λειτουργία της νέας ΜΕΘ, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αυτή λειτουργεί με γιατρούς ειδικούς στην εντατική θεραπεία, παρόντες επί 24ώρου βάσεως στην υπηρεσία του βαρέως πάσχοντα και είναι δυναμικότητας 8 κλινών, με δυνατότητα μέχρι και 11 κλίνες, καθώς μπορούν να νοσηλευτούν επιπλέον ασθενείς στην παλιά ΜΕΘ, η οποία είναι εντατική καρδιολογική Μονάδα.

Στο χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών λειτουργίας της νέας ΜΕΘ, συνέχισε, νοσηλευτήκαν 200 περίπου ασθενείς εκ των οποίων οι 15 από νοσοκομεία άλλων πόλεων, καθώς και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ υπολογίζεται ότι θα νοσηλεύονται περί των 500 ασθενών το χρόνο, οι οποίοι δεν θα χρειάζονται πλέον να προωθούνται στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, προς όφελος και των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους.

Ο Χρίστος Πατσαλίδης ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεση του Υπουργείου του για λειτουργία στο άμεσο μέλλον νευροχειρουργικής κλινικής στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται και αυτά τα περιστατικά, τα οποία σήμερα μεταφέρονται ακόμη στο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Μελλοντικοί στόχοι του Υπουργείου είναι η περαιτέρω αναβάθμιση του Νοσοκομείου Λεμεσού με τη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης λύσης για την εντατική θεραπεία», είπε ο κ. Πατσαλίδης, προσθέτοντας πως «επεξεργαζόμαστε τα σχέδια μιας νέας, πιο άρτιας από πλευράς χώρων, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Λεμεσού, ώστε η υπάρχουσα νέα ΜΕΘ να αποτελέσει το χώρο ανάνηψης του χειρουργείου, που είναι τόσο απαραίτητος για την αναβάθμιση του αναισθησιολογικού τμήματος και γενικότερα των υπηρεσιών υγείας».

Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του από τις εργασίες επέκτασης των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Λεμεσού, τις οποίες επιθεώρησε κατά την άφιξή του. Οπως είπε, με την ολοκλήρωση της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων περί τα τέλη Φεβρουαρίου, θα προστεθούν 17 νέα εξωτερικά ιατρεία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων.

Ο Υπουργός Υγείας χαιρέτησε, επίσης, τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού σεμιναρίου «Οριστική αντιμετώπιση του τραυματία στο χειρουργείο», που άρχισε σήμερα στο Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου λειτουργεί το μόνο διεθνώς αναγνωρισμένο Εκπαιδευτικό Κέντρο Τραύματος.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας εντατικολόγος Δημήτρης Ματάμης, ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό της λειτουργίας της νέας ΜΕΘ, ανέφερε πως η Μονάδα αντιμετωπίζει σήμερα όλα τα περιστατικά πλην των νευροχειρουργικών, κάτι που ωστόσο αναμένεται να γίνει με τη λειτουργία νευροχειρουργικής κλινικής στο άμεσο μέλλον.

Εκτιμά, επίσης, ότι η Κύπρος σε δυόμιση χρόνια δεν θα έχει πλέον κανένα πρόβλημα στην προσφορά εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσηλευτήρια της.

Απάντηση στο θέμα των νέων ακτινολογικών μηχανημάτων που για μήνες βρίσκονταν συσκευασμένα στους διαδρόμους του Νοσοκομείου, έδωσε ο διευθυντής του Νοσοκομείου, Χρυσόστομος Ανδρονίκου, ο οποίος ανακοίνωσε πως ήδη το ένα ακτινολογικό μηχάνημα βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και 20 μέρες, ενώ το δεύτερο θα λειτουργήσει εντός της επόμενης εβδομάδας.

Πρόσθεσε ότι το 3ο ακτινολογικό μηχάνημα, που αρχικά δεν ήταν στα πλάνα για χρήση στο Νοσοκομείο Λεμεσού, θα βρίσκεται σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου