«Κόλαφο» για την Ελλάδα και τις επιδόσεις του εθνικού συστήματος υγείας, την ιατροφαρμακευτική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη αποτελεί η φετινή βαθμολόγησή της, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI).
Ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός πίνακας συντάσσεται από τον οργανισμό Health Consumer Powerhouse και συγκρίνει 33 εθνικά συστήματα υγείας σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, βασιζόμενος σε 38 δείκτες, ήτοι: Τα δικαιώματα-πληροφόρηση ασθενών, τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, τους χρόνους αναμονής για θεραπεία, τα αποτελέσματα των θεραπευτικών αγωγών, το εύρος και τους περιορισμούς των παρεχόμενων υπηρεσιών και την πρόσβαση σε φάρμακα.
Ιδιαίτερη σημασία στην προεκλογική περίοδο έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα, με τους περισσότερους αναλογικά προς τον πληθυσμό της γιατρούς (5.000 ανά 100.000 κατοίκους), παγιώνει τη θέση της μεταξύ των λιγότερων φιλικών προς τον ασθενή συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, καθώς για φέτος κατατάσσεται στην 23η θέση μεταξύ των 33 χωρών, δηλαδή χάνει 4 θέσεις, σε σχέση με το 2008, που ήταν 19η. Η χώρα μας συγκέντρωσε 600 βαθμούς σε σύνολο 1.000 στο πλαίσιο της έρευνας και καταγράφει γενικά φτωχές επιδόσεις σε όλες τις εξεταζόμενες κατηγορίες, εκτός από την υποκατηγορία για τον χρόνο αναμονής για θεραπεία-άμεση πρόσβαση σε ειδικό. Μάλιστα, βρίσκεται πίσω από κράτη όπως η Ουγγαρία και η Κροατία, τα οποία υποτίθεται πως δεν είναι τόσο ανεπτυγμένα, ενώ με βάση την κατάταξή της βρίσκεται πολύ κοντά με την ΠΓΔΜ, η οποία έπεται μαζί με την Πορτογαλία.
«Από την αρχή των συγκριτικών αναλύσεών μας πριν από πέντε χρόνια η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη, ενώ άλλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν βελτιώσεις», δήλωσε ο Δρ. Arne Bjornberg, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας. «Πρόκειται για μία χώρα με πραγματικά μεγάλη ανάγκη υγειονομικής μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη αξιοποίησης ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υγεία και τη βελτίωση της απόδοσης, ενώ η ενημέρωση των ασθενών είναι μηδαμινή», υπογραμμίζει.
Αδιαφάνεια
Κράτη όπως η Ελλάδα, που είναι στο κάτω άκρο της κατάταξης, είναι κολλημένα στο παλιό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο βρίθει ιεραρχικών δομών και παρουσιάζει έλλειψη διαφάνειας.
Τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως επισημαίνονται στον σχολιασμό του ευρωπαϊκού πίνακα, περιορίζονται στη χαμηλή βρεφική θνησιμότητα, στον παιδικό εμβολιασμό και στην καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος για διαβητικούς.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία, η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά με 875 βαθμούς καταλαμβάνει την 1η θέση της κατάταξης και έπονται η Δανία, η Ισλανδία για πρώτη φορά και η Αυστρία. Ειδικότερα όσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εξεταζόμενων κριτηρίων του ευρωπαϊκού πίνακα, η χώρα μας καταγράφει απογοητευτική επίδοση στο πεδίο των δικαιωμάτων-πληροφόρησης ασθενών με βαθμολογία 84 (μέγιστη βαθμολογία από τη Δανία με 175).
Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας λαμβάνουμε βαθμολογία 25 (με ανώτερες τη Δανία και την Ολλανδία με 63 βαθμούς), στο εύρος-περιορισμούς των παρεχόμενων υπηρεσιών εισπράττουμε μόλις 79 (με ανώτερους το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία με 136) και στην πρόσβαση σε φάρμακα 75 βαθμούς (με προπορευόμενες τη Δανία και την Ολλανδία με 138).
Καλύτερη είναι η εικόνα του εγχώριου συστήματος υγείας στους τομείς των χρόνων αναμονής για θεραπεία με 147 βαθμούς (πρωτοπόρες το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ελβετία με 187) και στα αποτελέσματα των θεραπευτικών αγωγών με 190 (καλύτερη η Σουηδία με το απόλυτο 250, που είναι η ανώτατη βαθμολογία).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου