Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Γαλλία: Βonus σε ιατρούς που συμβάλλουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης

Το Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο της Γαλλίας – CNAM – με σκοπό να περιορίσει την δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, προτείνει στους ιατρούς, ατομικές συμβάσεις, οι οποίες συνδυάζουν αποδοτικότητα και αποδοχές.


Το σύστημα, ανταμείβει τους ιατρούς (έως και 8.000 ευρώ ετήσιο bonus) που συνταγογραφούν περισσότερα generics φάρμακα, τα οποία επιβαρύνουν λιγότερο τα δημόσια ταμεία.
Στο επίκεντρο οι συνταγές και η πρόληψη
Ανάλογα με τις προσπάθειες που καταβάλει ο ιατρός για την μείωση του κόστους των συνταγών, αλλά και την προώθηση της πρόληψης, το bonus μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 8.000 ευρώ.

Στη Γαλλία, το Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (CNAM), προτείνει σε κάθε θεράποντα ιατρό, ένα ετήσιο bonus, έως και 7 ευρώ ανά ασθενή, στο πλαίσιο μιας σύμβασης «βελτίωσης των δραστηριοτήτων» συνταγογράφησης και πρόληψης. Οι ιατροί θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους όρους, και θα αξιολογούνται τακτικά: ο αριθμός φαρμάκων generics που χορηγούν, ο αριθμός χρόνιων παθήσεων που παρακολουθούν, όπως ο διαβήτης, ή ακόμα το ποσοστό ασθενών που έχει κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης – με στόχο να έχει εμβολιαστεί 75% του πληθυσμού άνω των 65 χρόνων, σε διάστημα τριών ετών.

Η σύμβαση «βελτίωσης των δραστηριοτήτων» αποσκοπεί στην εφαρμογή των στόχων διάγνωσης έτσι όπως ορίστηκαν στην πολιτική δημόσιας υγείας του 2004. Στόχος του CNAM είναι να βελτιώσει την πρόληψη, χωρίς όμως να αυξηθούν οι δαπάνες: τα bonus που θα λαμβάνουν οι ιατροί προκύπτουν απ’ τις οικονομίες της αυξημένης χρήσης generics φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου