Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) κοστολογήθηκε στα 300 εκατ. ευρώ. Στον παρόντα προϋπολογισμό δεν εγγράφεται ούτε 1 ευρώ. Προφανώς το επερχόμενο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα προωθεί το μοντέλο που προβλέπει για πρώτη φορά ξεκάθαρα την πληρωμή του πολίτη για την εγγραφή στη λίστα του οικογενειακού γιατρού (gatekeeper) και την επιπλέον πληρωμή για κάθε ιατρική υπηρεσία που θα ξεπερνάει ένα ελάχιστο ποσό ετησίως (μέσω έξυπνης κάρτας υγείας που θα προμηθεύεται κάθε ασφαλισμένος).

Θα προβλέπει επίσης την καταβολή χρημάτων όλων των ανασφάλιστων για τις αντίστοιχες υγειονομικές υπηρεσίες και θα καταργεί στην πράξη την δωρεάν πρόσβαση ακόμα και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη της μεγάλης αυτής μερίδας των φτωχών, που τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν καλούνταν να πληρώσουν τις υπηρεσίες των κέντρων υγείας και των περιφερικών ιατρείων.

Ορίζεται ξακάθαρα ότι στους φορείς παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ισότιμα θα συνάπτουν συμβάσεις, θα συμπεριλαμβάνονται ιδιώτες και επιχειρηματικοί όμιλοι (εφαρμογή και εδώ των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, των όρων της ΕΕ για αξιοποίηση του Δ’ ΚΠΣ, των διαδημοτικών επιχειρήσεων υπηρεσιών υγείας μέσα από τον Καποδίστρια 2 κλπ.).

Έτσι, με τη λειτουργία των οικογενειακών γιατρών και των Κέντρων Υγείας ως αυτόνομων οικονομικών μονάδων, τη σύναψη «ειδικών συμβολαίων με τους ιδιώτες» στο πλαίσιο κλειστού προϋπολογισμού λιτότητας και ανταποδοτικότητας, ολοκληρώνεται το ιδιωτικοοικονομικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου