Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Αρχίζει σήμερα η πρώτη δόση εμβολιασμών για τη νέα γρίπη




Λευκωσία: Αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα, οι εμβολιασμοί κατά της γρίπης Α, εν μέσω της διχογνωμίας που παρατηρείται στην επιστημονική κοινότητα, για το κατά πόσον είναι ασφαλές το εμβόλιο. Ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει προ ημερών ότι το Υπουργείο δεν αποφασίζει από μόνο του στο θέμα της χορήγησης του εμβολίου, αλλά ακολουθεί διεθνείς οδηγίες. Ο Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι έγιναν μελέτες και δοκιμές, δόθηκε το πράσινο φως και οι ενδείξεις είναι θετικές.

Ποιοι εμβολιάζονται στο πρώτο στάδιο
Με τους λειτουργούς υγείας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, τις εγκύους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ηλικίας από 15 - 45 ετών, το Υπουργείο Υγείας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου, τους εμβολιασμούς για τη γρίπη Α.

Οι εμβολιασμοί, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό Υγείας, Χρίστο Πατσαλίδη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τετάρτη, γίνονται στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται δωρεάν μόνο από το δημόσιο τομέα, στα 19 Κέντρα Εμβολιασμών που θα λειτουργήσουν παγκύπρια από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Παρασκευή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα κάθε Τετάρτη και Πέμπτη και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι.

Οι εμβολιασμοί των γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων, όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης, θα γίνουν με βάση τους επίσημους καταλόγους του αντίστοιχου επιστημονικού τους συλλόγου, ενώ οι υπόλοιποι λειτουργοί υγείας θα πρέπει να προσκομίσουν τη σχετική βεβαίωση ότι εργοδοτούνται στον τομέα της υγείας. Τόνισε, επίσης, ότι άτομα που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες και έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι έχουν ασθενήσει με γρίπη Α (Η1Ν1), δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν.

Μέχρι τη Δευτέρα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, στις αποθήκες των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών θα υπάρχουν διαθέσιμα γύρω στις 50.000 εμβόλια, ενώ γίνονται διαρκώς νέες παραλαβές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου