Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την βάση ενός συστήματος υγείας. Στην χώρα μας υπηρεσίες ΠΦΥ καθιερώθηκαν την δεκαετία του '80 κυρίως με την μορφή των κέντρων υγείας. Μέχρι σήμερα, σημαντικός χρόνος έχει δαπανηθεί για την οργάνωση και τη διοίκηση των υπηρεσιών υγείας στην ΠΦΥ, χωρίς όμως μια ουσιαστική συζήτηση και αξιολόγηση των λειτουργιών και δραστηριοτήτων, δηλαδή του επιστημονικού πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν και ν' αναπτυχθούν οι λειτουργοί υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Οι παράγοντες εκείνοι που φαίνεται να επιδρούν στην ανάπτυξη της ΠΦΥ έχουν μελετηθεί και παρουσιαστεί από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία και με άλλους φορείς.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ΠΦΥ, σημαντική θέση καταλαμβάνει και η ενσωμάτωση τεχνικών και μεθόδων όπως η βασισμένη στη μαρτυρία ιατρική (evidence-based medicine), η διασφάλιση της ποιότητας (quality assurance) και η διαχείριση του κινδύνου (risk management). Στη κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για την διάγνωση και διαχείριση των κοινών νοσημάτων και προβλημάτων στην ΠΦΥ.
Ως κατευθυντήριες οδηγίες ορίζονται οι θέσεις ή δηλώσεις που διατυπώθηκαν μετά από κριτική και συστηματική μελέτη για να βοηθήσουν τον ιατρό ή τον υγειονομικό στην λήψη αποφάσεων για την παροχή φροντίδας σε συγκεκριμένα νοσήματα ή κλινικές καταστάσεις. Με την χρήση αυτών επιτυγχάνεται η εφαρμογή αντικειμενικής και τεκμηριωμένης ιατρικής γνώσης, υποστηρίζεται η συνεχιζόμενη εκπαίδευση, μειώνεται το κόστος, αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και εφικτή η αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας.
Κατευθυντήριες οδηγίες στην ΠΦΥ και στη Γενική ιατρική έχουν εκδοθεί σε χώρες του εξωτερικού με διάφορα αποτελέσματα. Δυστυχώς στη χώρα όχι μόνο δεν είναι διαθέσιμες αυτές οι οδηγίες αλλά δύσκολα ο ειδικευόμενος και ειδικευμένος της Γενικής Ιατρικής που ενδιαφέρεται για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση πλοηγείνται στον κυβερνοχώρο και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.
Έτσι κάτω από αυτήν την ανάγκη η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης προχώρησε στη σύσταση μιας ερευνητικής ομάδας για την αναζήτηση, μετάφραση διεθνώς αποδεκτών κατευθυντήριων οδηγιών για τα συνήθη νοσήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική Ιατρική και την προσαρμογή τους στην ελληνική πραγματικότητα. Η ομάδα αυτή ονομάστηκε Cretan Guidelines Review Group in Primary Care (CGRG).
Σκοπός της CGRG είναι η αναζήτηση και η κριτική ανάλυση της διεθνούς βιβλιογραφίας, και συστηματική μελέτη κατευθυντήριων οδηγιών και συστάσεων για την διάγνωση και διαχείριση νοσημάτων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στη Γενική ιατρική. Το έργο αυτής της ομάδας πρόκειται να δημοσιοποιείται τόσο ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας αυτής όσο και με έντυπη μορφή.
Σε ποιους απευθύνεται;
* Ιατρούς γενικής ιατρικής και άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στην Π.Φ.Υ.
* Νοσηλευτές-τριες, μαίες, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσιοθεραπευτές, και άλλα επαγγέλματα υγείας που εργάζονται στην Π.Φ.Υ.
* Ερευνητές με αντικείμενο σε θέματα σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
* Προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της ιατρικής και των άλλων επαγγελμάτων υγείας.
* Επαγγελματίες σε θέματα σχεδιασμού και οργάνωσης συστημάτων υγείας.
Δεν απευθύνεται και δεν είναι σχεδιασμένο για ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν ν` αναζητούν ιατρική συμβουλή από τον ιατρό τους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου