Διοίκηση Υπηρεσιών και Μονάδων Υγείας
'' Η καλή Ποιότητα των Υπηρεσιών μπορεί να μη μειώνει πάντα το κόστος, όμως η κακή ποιότητα πάντα κοστίζει ακριβά''

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦY) στη χώρα μας έχει μακρά ιστορία με πολλές παλινδρομήσεις. Η ΠΦΥ αποτελεί το κλειδί για τη σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που θα απολαμβάνει ο πολίτης και θα επιφέρει αυτόματα και αποφόρτιση των νοσοκομείων, τα οποία, ενώ είναι δομές Δευτεροβάθμιας και Tριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αυτήν τη στιγμή εκτελούν χρέη όλων των βαθμίδων. Από το 1983 με τον ν. 1397/83, ο οποίος δήλωνε την ανάπτυξη της ΠΦΥ σε αστικές και αγροτικές περιοχές, στις μεν αγροτικές περιοχές τα Κέντρα Υγείας αναπτύχθηκαν ταχύτατα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 (σε 4 χρόνια δημιουργήθηκαν 180 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα και σήμερα έχουν φτάσει τα 202) στις δε αστικές περιοχές, το δίκτυο των Κέντρων Υγείας δεν αναπτύχθηκε ποτέ, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Διαφορετική η φιλοσοφία των Αστικών Κέντρων Υγείας

Τι σημαίνει όμως Αστικό Κέντρο Υγείας και ποιες ανάγκες των δημοτών θα καλύπτει; Η δέσμη φροντίδων υγείας που παρέχει ένα ολοκληρωμένο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου επικεντρώνεται στην πρόληψη, στην αγωγή και στην προαγωγή της υγείας, τα οποία συμπεριλαμβάνουν διαχείριση συνήθων ή έκτακτων περιστατικών και αιτιών προσέλευσης, διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, δράσεις πρόληψης, αγωγής και προαγωγής της υγείας, καθώς και παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες. Ποια η διαφορά από τα ήδη υπάρχοντα 7 δημοτικά ιατρεία, θα αναρωτηθεί, δικαίως, ο καχύποπτος πλέον έλληνας πολίτης. Σήμερα υπάρχουν 7 Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία δεν αντιστοιχούν στα 7 δημοτικά διαμερίσματα αφενός, και το υφιστάμενο μοντέλο είναι καθαρά ιατροκεντρικό αφετέρου. Όταν ξεκίνησαν τα Δημοτικά Ιατρεία το 1987 αναπτύχθηκαν με τη φιλοσοφία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από ειδικούς γιατρούς, γεγονός αντίθετο με τη σύγχρονη άποψη για την ΠΦΥ.

Η μετατροπή των υφιστάμενων Δημοτικών Ιατρείων σ’ ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και του εκσυγχρονισμού του βιοϊατρικού εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα, την οργανωτική και λειτουργική ανασυγκρότηση που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τη διασύνδεση των Κέντρων Υγείας με το ευρύτερο σύστημα υγείας, το σχεδιασμό των υπηρεσιών όπως αυτός προκύπτει από την ανάλυση και μελέτη των αναγκών υγείας του πληθυσμού της Αθήνας, την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών υποδομών, την εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και την εγκατάσταση φωνητικής πύλης για την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Σύμφωνα με τον ορισμό για την Υγεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, τα περισσότερα προβλήματα υγείας εκτός από σωματική αιτιολογία έχουν επίσης ψυχική, κοινωνική και πνευματική αιτιολογία. 'Αρα στην ΠΦΥ χρειάζεται πολυκλαδική ομάδα για την αντιμετώπισή τους, μια ομάδα δηλαδή με αρκετές ειδικότητες επαγγελματιών υγείας όπου εκτός από το Γενικό γιατρό –η Γενική Iατρική είναι ειδικότητα, η οποία απαιτεί 4 χρόνια εκπαίδευσης μετά το πτυχίο της Iατρικής– πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του νοσηλευτή, του επισκέπτη υγείας, της μαίας, του κοινωνικού λειτουργού, του φυσικοθεραπευτή, του ψυχολόγου, του διαιτολόγου και άλλων συναφών επαγγελμάτων υγείας», επισημαίνει ο κ. Παύλος Θεοδωράκης, σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη σε θέματα Yγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης και άνθρωπος με μακρά ιστορία και όραμα όσον αφορά την οργάνωση συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στα νέα Αστικά Κέντρα Υγείας:

• Aυξάνεται το προσωπικό από 140 άτομα που είναι σήμερα σε 400.

• H επιστημονική ομάδα θα αποτελείται από Γενικό ιατρό, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές, διαιτολόγους, επισκέπτες υγείας, γυναικολόγους, παιδιάτρους και άλλους επαγγελματίες υγείας. Επίσης, θα παρέχεται φροντίδα σε θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

• Θα υπάρχει μάνατζερ υπηρεσιών υγείας, επαγγελματίας εξειδικευμένος στη διοίκηση υπηρεσιών υγείας. Αυτό θεωρείται πρωτοτυπία στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί κοινή πρακτική στο εξωτερικό.

• Mέσα στους επόμενους 18 μήνες θα έχουν πλήρως εξοπλιστεί με όλη τη σύγχρονη τεχνολογία την απαραίτητη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως είναι ο μαστογράφος, ο μετρητής οστικής πυκνότητας και ο υπέρηχος. Αυτά θα υπάρχουν σε όλα τα Κέντρα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου